FAQ


How to buy?

  • Our freshly harvested blueberries are sold continuously throughout the harvest season.
  • Our blueberry products are available all year round.

To buy it personally, contact us at our contact details.


Where can you find us?


What are the physiological effects of blueberries?

A fekete áfonya 11 gyógyító tulajdonsága

Amikor a fekete áfonyáról hallunk, sokunknak a főételekhez tálalt áfonyaszósz jut eszünkbe. Azonban nem csak gasztronómiai értéke említendő: Különleges gyógynövény is egyben. A fekete áfonya olyan sokoldalúan védi egészségünket, hogy mindenkinek be kellene iktatnia étrendjébe. Lássuk, milyen gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.

Lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz

A glikémiás index azt mutatja, hogy a szervezet milyen gyorsan emészti meg a szénhidrátokat és alakítja azokat glükózzá. Az 55 alatti élelmiszereket soroljuk az alacsony glikémiás indexű ételek sorába. Az áfonya is ide tartozik, mivel értéke 53. Ez azt jelenti, hogy a szervezet lassan emészti meg, azért annak is ideális gyümölcs, aki diabetikus étrendet követ.

Bármilyen diétába beilleszthető

Bár gyümölcs, a fekete áfonya mennyei és alacsony kalóriatartalmú csemege: Fél bögre áfonya mindössze 42 kalóriát tartalmaz, ezért bátran helyettesítsük vele a cukorban,zsírban és szénhidrátokban úszó rágcsákat.

Ízletes, tápláló reggeli turmixokat is készíthetünk belőle pl. egy kis növényi tejjel,egy nagy marék spenóttal, banánnal és kevés kendermaggal. Ki ne kortyolna szívesen egy ilyen finom, édes, sűrű, laktató reggelit?

A nyári hónapokban pikánssá tehetőek vele a könnyű zöldsaláták, vagy akár készíthetünk belőle hűs áfonyalevest, amely még a gyomrunkat sem terheli meg.

Azok a fontos élelmi rostok

Az élelmi rostok segítik a bélműködést és tovább tartják fenn a teltségérzetet. Aki fogyni szeretne, annak különösen ajánlott a rostokban gazdag táplálkozás, mert így elkerülhető a folyamatos éhségérzet és a sóvárgás. Egy bögre fekete áfonyában közel 4 g élelmi rost található, fogyasszuk hát nap, mint nap. 50 év alatti felnőttek számára 25-38 gramm rost bevitele ajánlott naponta, de a legtöbben ennél sokkal kevesebbet fogyasztanak. Akik gyakran esznek, zsíros fűszeres ételeket, még több rostra van szükségük, mivel ezeket az ételeket a szervezet nehezen tudja megemészteni.

A fekete áfonya magas rosttartalmának másik előnye, hogy segíti a szervezet méregtelenítését, azaz gyorsítja a belekből a salakanyagok kiürülését. A méreganyagok felhalmozódása a bőrön is meglátszik, ha sok fekete áfonyát eszünk, bőrünk is kitisztul és üdébb lesz. Bélmozgást fokozó hatásával az aranyér kialakulását is megelőzhetjük vele.

A fekete áfonya, mint antioxidáns

A fekete áfonyában lévő gyulladásgátló vegyületek, más flavonoidokhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságúak, melyek a sejteket és a sejtfalat a szabad gyökök által okozott károsodások ellen védik, ezzel számos betegség kialakulását csökkentik.

A szabadgyökök igen reaktívak, melyek toxikus és nem toxikus anyagok metabolizmusa során keletkeznek a szervezetben. Az ilyen szabad gyökök a szervezetben az egészséges sejtfalra olyan hatással lehetnek, mely a membrán károsodását, funkciójának gátlását okozzák, valamint a sejt halálához vezethetnek.

Így az antioxidánsok, azaz a szabad gyökök megfogói, öregedést gátló anyagoknak számítanak. A fekete áfonya antioxidánsai késleltetik az öregedési folyamatokat és megelőzhetik az időskori demencia, valamint az Alzheimer-kór kialakulását. A fekete áfonya gyulladáscsökkentő hatóanyagai a húgyúti, a szájüregi és a torokgyulladást is csökkentik.

Fitokemikáliák

A fitokemikáliák a természetben előforduló vegyületek, melyek a növények különböző színét adják és védik őket a betegségekkel szemben. A fekete áfonya mélykék színét az erőteljes fitokemikáliák: az antocianinok adják.

A fekete áfonya flavonoidjainak speciális hatásuk van a vérerekre és a vérsejtekre a sejtfal rugalmasságának növelésével.

A kapilláris erek így jobban nyújthatók, tágíthatók, a véráram növekedhet bennük, és a vörös vérsejtek pedig könnyebben deformálódhatnak, így könnyebben vehetnek fel olyan alakzatot, mely a keskeny kapilláris ereken képes gyorsabban átáramolni.

Jót tesz a keringésnek

A test vérkeringése egy olyan különleges pumpa, amely érrendszeren alapul. A szervezet belsejéből, a szívből, a tüdőből és az emésztőrendszerből indulva egyre szűkebb keresztmetszetű erek hálózata az, ami eljuttatja a vizet, az oxigént és a szükséges tápanyagokat a szervezetünkben lévő valamennyi sejthez.

Klinikai vizsgálatok igazolták a fekete áfonya hatékonyságát az alsó végtagok vénás elégtelenségére minden életkorban. A kísérlet igazolta, hogy a fekete áfonya növelte a hajszálerek rugalmasságát és a vörösvértestek deformálhatóságát, ezzel helyreállítva a normális véráramot.

A szív védelmezője

Ismert a fekete áfonya „vérhígító hatása”, azaz meggátolja a vérlemezek összecsapódását, a vérrögképződést, ezzel a fekete áfonya tevékenyen hozzájárul a szívműködés hatékonyságához és segíti a szív- és érrendszeri rendellenességek gyógyítását.

A fekete áfonya antocianidjainak a kapilláris ereket erősítő hatása annyira elismert Európa-szerte, hogy sok klinikán fekete áfonyát adnak a betegnek operáció előtt és után is, hogy megelőzzék a bevérzéseket.

Szemünk világa

A keringési rendellenességekre a szem különösen érzékeny. Bizonyos betegségek a retinában kóros elváltozásokat okozhatnak, melyek a látást akadályozzák.
A fekete áfonya antocianinjai hatására mérhető javulást állapítottak meg a betegek látásában és a szem mikrokeringésében. A mért javulás mindkét területen kb. 80%-os volt.

A fekete áfonya látásra gyakorolt hatása a II. világháború óta ismert, amikor is brit pilóták fekete áfonya lekvárt fogyasztottak azért, hogy az éjszakai berepüléseknél látásuk pontosabb legyen.

Az 1960-as évek végén kutatások igazolták, hogy a fekete áfonya növeli a szemben egyes enzimek aktivitását, melyek az energiatermelést fokozzák. A fekete áfonya szintén csökkentette azt az időt, mely a szemnek a sötétséghez való alkalmazkodásához szükséges éles fény után.

A fekete áfonya  a gyomorfekély ellen

A fekete áfonyának talán a legkevésbé ismert tulajdonsága  a gyomorfekély elleni hatása. Jótékony hatása lehet olyan gyomorfekélyek esetében, melyeket stressz, a gyomor túlzott savassága okoz, vagy ha gyulladás gátló gyógyszerek, mint aszpirin idézi elő, illetve, ha a gyomor falának károsodását pl. az alkohol okozza.
A fekete áfonya flavonoidjai erősen növelik a gyomor nyálkatermelését, mely védőréteget képez és véd a fekélyképződéstől.

Vitamintartalom

Egyértelműen a vitamintartalma az egyik fő oka annak,amiért érdemes fekete áfonyát enni-vagy leginkább a levét fogyasztani. Egy bögre nyers fekete áfonyában 14,4 milligramm C-vitamin van, ami a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség 16-19%-át teszi ki.Kitűnő forrása a K-vitaminnak is, ami elősegíti a véralvadást. Egy bögre fekete áfonya a napi adag 31%-át tartalmazza belőle.
Megtalálhatók benne a B-vitamin komplex tagjai, az antioxidáns hatású E-vitamin és a szem számára nélkülözhetetlen A-vitamin is.

Tartalmaz ásványi anyagokat és cukrokat is, amelyek az ízét adják, de a gyógyító erejéhez nem járulnak hozzá.

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a bogyók kék-indigókék színe megakadályozza a bakteriális gyulladásokat. Hasonló hatása van a céklának és a vörösbornak is. Rengeteg vasat tartalmaz, ami előnyös a vérszegénységben szenvedők számára. A fekete áfonya levelei tanninokat, flavonoidokat és glikozidokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy a szervezetben cukor halmozódjon fel. Ez az oka annak, hogy egyesek teát főznek a fekete áfonya leveléből.

Levele is gyógyító

A bogyóból készült teához hasonlóan a fekete áfonya leveléből készült teát is a hasmenés gyógyításához ajánlják. Enyhíthetők vele bármilyen bakteriális bőrfertőzés tünetei, a köhögés és a gyomorproblémák.

Olyan embereknek ajánlott, akik húgyhólyag problémákban szenvednek, valamint egyes bőrbetegségekre, például pikkelysömörre, ekcémára és hasonló bőrproblémákra. Alkalmas szemproblémák és orrgyulladás kezelésére is. A levél főzete gyógyítja a bőrön található égéseket pl. leégés, vagy más jellegű égés.

Hogyan készítsük?

Tegyünk két evőkanál szárított fekete áfonya levelet egy teáskannába. Adjunk hozzá  kb. 2 dl forrásban lévő vizet, majd 10-15 perc elteltével szűrjük le. Ne igyunk a teából túl sokat és túl gyakran. Melegen fogyasszuk naponta 2-3 csészével. Mézzel ízesítsük, étkezés közben fogyasszuk.

A termés, és az abból előállított termékek korlátlan ideig adagolhatók, a levéllel azonban óvatosabbnak kell lenni, ugyanis túladagolás esetén – 2 kávéskanál aprított levélnél több – (érzékeny személyekben) enyhébb mérgezést okozhat.

Esetleges mellékhatásoktól nem kell tartanunk, ha nem fogyasztunk belőle túl sokat, illetve az előírások szerint készítjük el a teát.

Érdekesség: Hiedelmek, babonák, asztrológia

A fekete áfonya az európai kultúrkörben, népi hagyományok szerint a hűtlenséget és az árulást szimbolizálja.

A türingiaiak szerint, aki június 24-én, Szent Iván napján fekete áfonyát gyűjt, egész évre védett a láztól. A heidelbergiek a június 25-ei, Jakab napi áfonyaevésben hisznek, ami óv a fogfájástól.

Az asztrológia szerint a fekete áfonya a Jupiter uralma alá tartozó növény.

Források: hazipatika.com, vitaminsziget.com, nepgyogyaszat.com, nepbetegsegek.hu, naturalpatika.hu, napidoktor.hu, dormeo.h


How do I eat blueberries?

Az áfonyát a legjobb nyersen, dzsemként vagy aszalt formájában fogyasztani.

Így biztosított, hogy a benne lévő értékes anyagok, antioxidánsok maradéktalanul hasznosuljanak szervezetünkben.

A tejfehérjével együtt történő fogyasztása nem javallott.
Figyeljünk rá, hogy tejterméket az áfonya fogyasztása előtt 2h-val, áfonya fogyasztása után 1h-val együnk csak.
A tejfehérje az áfonya antioxidánsainak hatását csökkenti szervezetünkben.


Vissza az előző oldalra